Miksi penkkiurheilu on suomalaisten suosiossa?

Suomalaiset ovat aktiivisia urheilun seuraajia ja tämän rakkaan harrastuksen valtavalle suosiolle on moniakin syitä. Kenties suurin vetonaula suomalaisille on jääkiekon MM-kisat, mutta myös esimerkiksi Formula 1 -kausi, jalkapallo ja tietenkin olympialaiset keräävät aina ympärilleen paljon kuhinaa ja yleisöä. Lajeja seurataan osittain matalalla kynnyksellä ja pienellä kiinnostuksella, mutta toisaalta toisten toimesta myös suurella intensiteetillä.Mikä sitten tekee tästä harrastuksesta niin suositun?

Harrastukseen liittyvä oheistoiminta

Kun ajatellaan penkkiurheilua, saattaa yksinkertaistettu mielikuva olla vain se, että katsoja istuu kotisohvallaan seuraamassa valittua ottelua. Harrastukseen liittyy kuitenkin myös paljon muuta, kuten sosiaalisia kokoontumisia, erilaisia vedonlyönti- ja lottopelejä sekä muuta lajin ympärille muodostunutta kuhinaa. Juuri tällaiset erilaiset pelit tuovat katsojatkin helposti osaksi urheilun maailmaa ja heillä on syy kannattaa joukkueen voiton lisäksi myös omaa voittoaan vaikkapa lotossa. Moni tämän kaltaiseen oheistoimintaan osallistuva ei harrasta esimerkiksi vedonlyöntiä ollenkaan kausien ulkopuolella, vaan ainoastaan silloin kun vetoa on mahdollista lyödä kansainvälisesti suurista ja merkittävistä peleistä.

Tunnetuimmilla ammattitason pelaajilla on myös omat fanikuntansa, jotka seuraavat mielenkiinnolla heidän urakehitystään, katsovat haastatteluita ja voivat kasvattaa vuosien varrella syvän ymmärryksen lajiin, sen sääntöihin ja trendeihin. Osa heistä saattaa tämän innoittamana ryhtyä harrastamaan lajia myös itse, sillä mikäpä motivoisi harrastuksessa paremmin kuin toisten menestyksen todistaminen.

Penkkiurheilu on myös yhteisöllinen harrastus

Suurten otteluiden tai ajojen aikaan kansalaiset kokoontuvat toistensa koteihin, kuppiloihin tai muihin tiloihin, jossa he yhteisöllisesti seuraavat valittua lajia. Juuri tämä penkkiurheilun sosiaalinen ulottuvuus onkin yksi valtava syy sen suosiolle, sillä esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen aikaan myös mediassa näkyy valtava määrä uutisointia aiheen ympäriltä ja ihmiset kokevat jo senkin vuoksi tietynlaista yhteenkuuluvuutta. Kaikilla on yhteinen toive ja tavoite: haluamme oman joukkueemme voittavan kansainvälisellä kentällä. Myös vähemmän urheilusta kiinnostuneet ihmiset tulevat väistämättä näkemään otteluiden tulokset ja ovat vähintään siinä määrin kiinnostuneita niistä, että toivovat suomalaisten voittoa jo puhtaasti siksi, että pienenä maana on hienoa saada nimemme näkyviin.

Suomen kansa kantaa keskimäärin melko paljon ylpeyttä omaa kotimaataan kohtaan, minkä vuoksi suuret MM-tason voitot saattavat tuntua meille erityisen merkityksellisiltä. Tämä voi olla pääteltävissä jo siitä, miten Suomen laajuisesti juhlistetaan MM-kullan voittamista. Kansa kokoontuu toreille ja juhlii monissa tapauksissa voittoa läpi yön, tähtipelaajista tulee kansallisia sankareita ja hetken aikaa koko kansa on yhteisessä ymmärryksessä voiton tuomasta kunniasta.

Kaiken kaikkiaan penkkiurheilun suosiolle on monia syitä, joista kenties suurimpana toimivat mahdollisuudet toteuttaa harrastusta monella eri tavalla. Otteluita voi seurata niin yksin kuin sosiaalisestikin ja sen oheiseen toimintaan voi osallistua täysin oman mielenkiintonsa mukaan. Kansallisesti penkkiurheilu on suosittua vuoden ympäri, mutta erityisesti suurien MM-otteluiden aikaan suosio kasvaa entisestään.