F1-kilpailut

F1 kilpailuilla viitataan Formula 1 kilpailuun, joka on moottoriurheilua. Siinä kilpaillaan ajonopeudesta sekä kuljettajan henkilökohtaiselta osalta ja autojen valmistajien osalta. Formula 1 on siis kilpailuluokka, jonka voittaja kruunataan lajinsa maailmanmestariksi. Kilpailu koostuu vuosittain järjestettävien Grand Prix-kilpailujen sarjasta, jonka lopuksi kilpailijat laitetaan järjestykseen pisteiden mukaan. Formula 1 kilpailujen järjestämisestä vastaa maailman autoliitto FIA eli Fédération Internationale de l’Automobile.

Formula 1-kilpailun säännöt

Kilpailussa ajetaan kilpaa radalla ja kilpailijoiden sijoituksen mukaan annetaan pisteitä. Ensimmäisestä sijasta kilpailija saa 25 pistettä, toisesta 18, kolmannesta 15 ja niin edelleen kymmenenteen sijaan asti. Aiemmin pisteitä jaettiin vähemmän ja vain ensimmäiselle viidelle, mutta pistelaskua muutetiin, jotta kausi säilyisi jännittävämpänä pidempään, eikä ykkössija olisi yhdellä kerralla niin merkityksellinen. Jos esimerkiksi sääolosuhteet estävät kilpailun tai kilpailu joudutaan keskeyttämään, pisteet voidaan puolittaa. Tämä tapahtuu ainoastaan, jos kilpailu on jo käynnissä ja kierroksista on ajettu alle 3/4.

Viestiminen kilpailussa tapahtuu virallisesti lipuilla. Lippuja on eri väreissä ja kaikilla on oma merkityksensä. Ruutulippu viestii kisan päättymisestä. Keltaisella lipulla taas tarkoitetaan, että kuljettajien on hidastettava vauhtiaan, koska radalla on sattunut esimerkiksi onnettomuus tai siellä on jokin ajamista haittaava tekijä. Keltaisen lipun jälkeen näytetään vihreää lippua, jos kilpailu jatkuu ja rata on jälleen käytettävissä. Punainen lippu puolestaan viittaa kisan keskeyttämiseen. Kuljettajakohtaisesti voidaan käyttää myös mustaa lippua, jossa on kuljettajan numero. Jos lipussa on lisäksi oranssi ympyrä, kuljettajan autossa on vikaa ja hänen halutaan ajan varikolle. Jos taas lipussa on pelkkä numero, kuljettaja on hylätty kisasta.

Formula 1-kausi vuonna 2018

Vuoden 2018 formulakausi on sarjan 69. kausi ja kestää maaliskuun lopusta marraskuun loppuun, jossa viimeiset kilpailut ajetaan Abu Dhabissa. Suomalaisista mukana kaudella ovat Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas. Kisoja pidetään karkeasti laskettuna noin kahden viikon välein, mutta kesä- ja heinäkuussa niitä on viikonkin välein. Kilpailuun on tullut kaksi uutta kuljettajaa ja he ovat Sauber-tallin kilpakuljettaja, monacolainen Charles Leclerc ja Williamsin kilpakuljettaja, venäläinen Sergei Sirotkin. Kaudella 2017 kilpailleet Felipe Massa ja Pascal Wehrlein eivät ole mukana kaudella 2018.