Jääkiekko

Jääkiekko on joukkuelaji, jossa pelataan kahden joukkueen välillä siitä, kumpi saa enemmän maaleja tehtyä. Lajissa olennaisena osana ovat luistimet, mailat ja kiekko. Suomessa jääkiekkoa pidetään kaikista suosituimpana urheilulajina.

Peli ja säännöt

Jääkiekossa on kaksi joukkuetta, joissa molemmissa kerralla saa olla jäällä kuusi pelaajaa. Näistä yksi on maalivahti. Peliä pelataan kaukalossa, joka on kooltaan pituudessa maksimissaan 61 metriä ja minimissään 56 metriä sekä leveydessä maksimissaan 30 metriä ja minimissään 26 metriä. NHL-sarjassa kaukalolle sallitut mitat poikkeavat hieman ja siellä kaukalot ovat pienempiä. Peliaika voi periaatteessa olla mikä tahansa sovittu aika, mutta yleisimmin se on 60 minuuttia, niin että pelataan kolme 20 minuuttia kestävää erää, joiden välillä on erätauko. Jos 60 minuutin jälkeen peli on tasan, voidaan peliä jatkaa jatkoajalla. Jos jatkoajallakaan ei päästä eri maalimääriin, pelataan rangaistuslaukaukset, jossa yksittäiset pelaajat, yrittävät tehdä maalia, maalivahdin puolustaessa. Kaikissa sarjoissa rangaistuslaukauksia ei pelata ollenkaan, vaan peli jatkuu niin kauan kunnes toinen joukkue tekee maalin.

Seurat ja sarjat

Tunnetuimpia sarjoja ovat pohjoisamerikkalainen NHL eli national hockey league ja venäjällä aloitettu KHL eli kontinental hockey league, jossa pelaa Helsingin Jokerit. Suomessa pelattavassa liigassa pelaa useita suomalaisia joukkueita, kuten Kärpät ja Tappara. NHL:ssä, kuten muissakin liigoissa, pelataan pudotuspelejä, joissa menestyneet joukkueet pääsevät eteenpäin kohti finaalia. NHL:n finaalin voittajajoukkue saa palkintopokaali Stanley Cupin, johon kaiverretaan heidän nimensä. Lisäksi voittajajoukkue teetättää usein itselleen Stanley Cup sormukset, mutta näitä ei automaattisesti jaeta. Stanley Cup on yksi jääkiekon arvostetuimpia palkintoja.

Suomi ja jääkiekko

Suomi on Kanadan lisäksi toinen näistä kahdesta maasta, jossa jääkiekko on kaikista suosituin urheilulaji. Suomessa on arvioitu olevan noin 70 000 jääkiekon pelaajaa ja talviset olosuhteet tarjoavatkin lisäksi hyvät olosuhteet esimerkiksi ulkojäillä pelaamiselle. Jääkiekon maailman mestaruuden Suomi on voittanut vuosina 1995 ja 2011. Suomesta nousee myös jatkuvasti maailman liigoihin, kuten NHL:n ja KHL:n lahjakkaita nuoria pelaajia, kuten Patrik Laine, Alexander Barkov ja viimeisimpänä Jokereista Nashville Predatorsiin siirtynyt Eeli Tolvanen.