Jalkapallo

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja todennäköisesti myös, sekä seuratuin, että pelatuin. Jalkapalloa katsoo eri arvioiden mukaan noin joka toinen ihminen maailmassa. Nykyisen muotoinen jalkapallo on kehitetty Brittien saarella noin 200 vuotta sitten. Jalkapallon maailmanlaajuisena liittona toimii FIFA eli Fédération Internationale de Football Association, jonka ympärillä on viime vuosinä kiertänyt runsaasti korruptiosyytteitä, ja sen toimintaa onkin pitkään tutkittu muun muassa FBI:n toimesta. FIFA:n johtaja on nykyään Gianni Infantino, sillä aiempi, pitkään johdossa ollut Sepp Blatter joutui toimintakieltoon korruptiosyytteiden vuoksi.

Säännöt

Pelissä on kaksi eri joukkuetta, jotka yrittävät saada pallon toisen joukkueen maaliin. Molemmissa joukkueissa on 11 pelaajaa kentällä samaan aikaan. Heistä 1 on maalivahti. Palloa kuljetetaan jaloilla potkimalla tai rinnan tai pään päältä pompauttamalla. Käsiin palloon ei saa koskea. Peli kestää 90 minuuttia ja siinä on kaksi erää, joista kumpikin kestää 45 minuuttia. Pelin kelloa ei pysäytetä pelin aikana, vaikka peli keskeytyisi. Tämän vuoksi erän lopussa erotuomari päättää annettavasti lisäajasta, joka vaihtelee yleensä minuutista viiteen minuuttiin, sen mukaan kuinka paljon pelikatkoja on ollut. Kenttää rajoittavat sivu- ja päätyrajat, sekä maaliraja, joiden sisällä pallon on pysyttävä. Maaliraja on päätyrajan keskellä ja rangaistuspotkualue sijaitsee 16,5 metrin päässä. Rangaistuspotkupiste on keskellä 11 metrin päässä maalista. Jos puolustavan joukkueen rangaistusalueella tekee rikkeen, tuomitaan siitä rangaistuspotku. Muualla tästä tulisi vapaapotku.

HIstoria

Jalkapallon pelaamisesta löytyy merkkejä eri kulttuureista muun muassa Inkojen yhteisöstä ja antiikin Kreikasta ja Roomasta. Englannissa jalkapallon säännöt kehitettiin yhteinäisemmiksi 1800-luvulla, jotta se vastaisi jalkapallopelejä, joita pelattiin paljon sisäoppilaitoksissa. Vanhin jalkapallokilpailu nykyisillä säännöillä käytiin jo vuonna 1871. Siitä seuraavana vuotena Skotlannin ja Englannin jalkapallojoukkueet pelasivat maaotteluita.

Jalkapallon MM-kisat 2018

Jalkapallosta pidetään maailmanmestaruuskisat neljän vuoden välein ja ne ovat jalkapallossa isoin kansainvälinen tapahtuma. Se on myös maailman seuratuin urheilutapahtuma kesäolympialaisten lisäksi. Seuraavat kisat pidetään Venäjällä. Ne alkavat kesäkuussa ja kestävät noin kuukauden. Kisojen kaikkien aikojen Top 3 menestyjää ovat olleet Brasilia viidellä mestaruudella sekä Saksa ja Italia neljällä mestaruudella.