F1- Formula 1

Formula 1 on rata-autourheilua, jossa ajetaan kilpaa formularadoilla ja kilpaillaan parhaasta rata-ajasta. Se kuuluu moottoriurheiluun, jonka piiriin kuuluu muun muassa moottoripyöräkilpailuja ja rallia formulakilpailujen lisäksi. Formula 1 kilpailussa ajetaan maailmanmestaruussarja, joka koostuu erilaisista kilpailuista ja voittaja julistetaan sekä talli-, eli valmistajakohtaisesti, että henkilökohtaisesti. Tällä hetkellä F1-maailmanmestari on henkilökohtaisella tasolla Iso-Britannian Lewis Hamilton ja valmistajien maailmanmestari on Mercedes. Lewis Hamilton on myös kuljettajatilastoissa tällä hetkellä maailman kolmanneksi menestynein kuljettaja.

F1-kilpailujen historia

Ensimmäiset F1-maailmanmestaruuskisat järjestettiin 1950, mutta lajin historia ulottuu jo 1920-1930 luvuille. Kilpailut ottivat hieman takapakkia sotien syttyessä, mutta 50-luvulla saatiin nykyisenmukaiset kisat käyntiin. Alkuajat olivat italialaisten kulta-aikaa, kun Maserati ja Alfa Romeo hallitsivat ratoja. Myös ensimmäinen voittajakuljettaja oli italialainen Giuseppe Farina. MM-sarjan ulkopuolisia kilpailuja järjestettiin myös vuoteen 1983 asti.

Yleistä F1-kilpailuista

Formulan Grand Prix-ajoja on järjestetty ympäri maailmaa, mutta erityisen suosittua laji on Euroopassa ja lähes kaikki menestyneet kuljettajat ovatkin Euroopan alueelta. Lajia pidetään erityisen kalliina, sillä Formula 1 autojen rakentamiseen on käytetty huipputeknologiaa ja ratojen rakentamiseen ja ylläpitoon kuluu runsaasti rahaa. Formula 1-kilpailujen ympärillä liikkuu myös runsaasti niin sanottua kilpailuglamouria, jota on luotu esimerkiksi varikolla aikaansa viettävien mallien avulla ja kuljettajien vapaa-ajan aktiviteettien hehkutuksella.

Kaikkein menestyneimpänä F1-kuljettajana pidetään Michael Schumacheria, joka on voittanut seitsemän maailmanmestaruutta. Lisäksi hänellä on viisi peräkkäistä mestaruutta, eniten GP-voittoja ja nopeimpia kierroksia. Michael Schumacher loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa joulukuussa vuonna 2013 ja vajosi koomaan. Hänen perheensä on vuonna 2014 vahvistanut, että Schumacher ei ole enää koomassa, mutta hänen kuntoutumisestaan on tullut sen jälkeen vähän tietoa. Vuonna 2016 Schumacherin asianajaja kertoi, että hän ei edelleenkään pysty kävelemään.

Suomalaiset F1-kuljettajat

Suomalaiset ovat saavuttaneet runsaasti menestystä F1-kilpailuissa ja maakohtaisissa tilastoissa Suomi on sijalla 6. Suomen menestyneimpiä kuljettajia ovat Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Keke Rosberg. Kimi Räikkönen on edelleen aktiivinen kilpailija ja hän ajaa Ferrarin tallissa, jossa ajoi myös vuosina 2007-2009. Räikkönen on maailmantilastoissa tällä hetkellä 20 parhaan joukossa ja hän on voittanut maailmanmestaruuden vuonna 2007. Vuonna 2017 hänen kokonaissijoituksensa oli neljäs.