Jääkiekon kilpailut ja liigat

Jääkiekossa kilpaillaan erilaisissa sarjoissa ja maajoukkue otteluissa. Jääkiekon maailmanmestaruuskisat pelataan kerran vuodessa toukokuussa. Vuonna 2018 kisat pelattiin Tanskassa ja niiden voittaja oli Ruotsi. Hopealle pääsi Sveitsi ja Yhdysvallat sai pronssia. Suomi karsiutui kisoista puolivälierissä. Jääkiekkoa pelataan myös olympiaisissa, joita pidetään turnauksena MM-kisoja suuremmassa arvossa. Suomi ei ole koskaan voittanut jääkiekon olympiakultaa, mutta maailmanmestaruuden se on voittanut kahdesti: vuosina 1995 ja 2011.

Liigasarjat vaihtelevat maittain

Monella maalla, jossa jääkiekko on suosittua, on oma liigansa, kuten Suomessa Liiga (ennen SM-Liiga), Ruotsin SHL ja Sveitsin National League A. Näitä kolmea sarjaa pidetään Euroopassa erittäin kovatasoisina. Liigan joukkueita ovat HIFK, HPK, Ilves, Jukurit, JYP, Kalpa, KooKoo, Kärpät, Lukko, Pelicans, SaiPa, Sport, Tappara, TPS ja Ässät. Liigan voittajaa pidetään Suomen mestarina.

Maailman kovatasoisimmat liigat ovat NHL ja KHL eli National Hockey League ja Kontinental Hockey League. Näistä NHL sijoittuu Pohjois-Amerikkaan ja KHL pääosin Venäjälle, mutta siellä on joukkueita myös esimerkisi Kiinasta, Slovakiasta ja Latviasta. Suomesta KHL:ssä pelaa Helsingin Jokerit, joka liittyi liigaan vuonna 2018. KHL on perustettu vuonna 2008, eli se on vielä melko nuori liiga. Siinä pelataan Gagarin Cupista. Pokaali jaetaan liigan voittajajoukkueelle ja se on nimetty Juri Gagarinin mukaan. KHL:n eri joukkueissa pelaa runsaasti suomalaisia, mutta venäläiset joukkueet eivät saa kuitenkaan ottaa enempää kuin viisi ulkomaalaista pelaajaa. KHL:n joukkueissa pelaa muun muassa Mikko Koskinen (Pietarin SKA), Tomi Karhunen (Kunlun Red Star) ja Juha Metsola (Amur Habarovsk).

NHL täytti juuri 100 vuotta, sillä se perustettiin aluksi 1917 joilloin mukana oli viisi joukkuetta. Näistä Ottawa Senators, Montreal Canadiens ja Toronto Maple Leafs (silloinen Toronto Arenas) ovat edelleen mukana liigassa. NHL:n levittäydyttyä Yhdysvaltoiihin, mukaan tuli myös USA:n joukkueita, ja NHL:n 25-juhlavuotena sarjassa pelasi kuusi joukkuetta eli Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins, New York Rangers ja Chicago Blackhawks (Senators oli poissa rahavaikeuksien vuoksi). Nämä joukkueet pelaavat sarjassa edelleen ja puhutaankin original six joukkueista. NHL:n voittajajoukkue saa itselleen Stanley Cupin, jota pidetään todennäköisesti jääkiekon arvostetuimpana palkintona.