Koripallo

Koripallo on laji, jossa kaksi joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan yleensä sisäkentällä. Pelin tavoitteena on saada kuljetettua pallo vastustajien puolustamaan koriin itsenäisesti hyödyntäen tiimin apua. Pelaajilla on yleensä päällään lyhythihainen paita, shortsit ja kengät, jotka tukevat nilkkoja paremmin kuin normaalit kengät.

Säännöt ja pelin eteneminen

Pelialustana toimii yleensä lakattu parketti, joka on mitoiltaan 28 x 15 metriä. NBA:ssa mitat ovat hieman suuremmat. Kentässä näkyy viivoja, jotka ovat sivurajat, keskiympyrä, keskiraja, vapaaheittoviiva sekä kolmen sekunnin alueen viiva ja kolmen pisteen heittoalueen viiva. Molemmissa päädyissä on korit noin kolmen metrin korkeudessa, joihin pallo yritetään saada. Palloa pelataan vain käsin syöttämällä, heittämällä, vierittämällä tai esimerkiksi pompauttamalla. Pallo molemmissa käsissä ei saa ottaa askelia.

Kentällä on kerrallaan viisi pelaajaa, kun enintään 7 pelaajaa on vaihtopenkillä. Jokaisella pelaajalla on oma pelipaikka ja nimitys; pelintekijä, heittävä takamies, pieni laitahyökkääjä, iso laitahyökkääjä sekä sentteri.

Koripallossa pelataan yhteensä neljä erää ja jokainen kestää 10 minuuttia. NBA:ssa erät kestävät 12 minuuttia. Ennen ja jälkeen puoliajan pidetään myös 2 minuutin tauot. Puoliajan pituus on säännöissä 15 minuuttia, jolloin pelaajat vaihtavat myös puolia. Pelaajat ja valmentajat saavat tarvittaessa käyttää rajoitetun määrän aikalisiä, jotka kestävät minuutin kerrallaan. NBA:ssa ne kestävät 100 sekunttia.

Koripallossa on paljon aikarajoituksia, kuten kolmen ja viiden sekunnin säännöt. Korin alapuolella olevalla alueella vastapuolen pelaaja saa olla vain kolme sekunttia. Yleisesti pelaaja saa pitää palloa käsissään vain viisi sekunttia vahdittuna. Kun joukkuekaveri saa pallon, on 24 sekuntia aikaa saada kori ja tuoda pallo etukentälle keskirajan yli kahdeksassa sekunnissa.

Sarjat ja kilpailut

Koripallo on suosittu laji ja sitä pelataan monessa eri liigassa ja sarjassa ympäri maailmaa. Suomen miesten koripallon pääsarja on Korisliiga. Joukkueita on esimerkiksi Espoo United, Kouvot, Korikobrat ja monia muita. Ulkomailla toimii esimerkiksi National Basketball Association eli NBA, joka on Pohjois-Amerikassa miehille suunnattu koripallosarja. Kansainvälisesti noudatettavat koripallosäännöt laatii FIBA, joka on jaettu viiteen komissioon ja Koripallon Euroopan-mestaruuskilpailut järjestää FIBA Europe. Euroopan-mestaruuskilpailuja järjestetään neljän vuoden välein. FIBA järjestää myös maailmanmestaruuskilpailuja, joita alettiin järjestetään vuonna 1950 Argentiinassa.