Jalkapalloseurat ja kilpailut

Jalkapallo on maailman suosituin laji, ja sen ympärille on ymmärrettävästi syntynyt paljon erilaisia turnauksia, joita pelataan jokaisella mantereella Etelämannerta lukuun ottamatta. Suosituinta jalkapallo on Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja eri puolilla Aasiaa.

Jokaisella pelattavalla mantereella on omat maajoukkuekilpailunsa

Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen lisäksi yleensä jokaisella mantereella pelataan sen mantereen mestaruuskilpailu. Euroopassa nämä kisat pidetään mm-kisojen tapaan neljän vuoden välein, ja niistä on vastuussa Euroopan jalkapalloliitto UEFA. Edellisten kisojen voittaja oli Portugali vuonna 2016.

Etelä-Amerikan jalkapalloliitto Conmebol järjestää Copa America turnauksen, jossa kilpaillaan maiden välillä. Turnaus on järjestetty toisinaan vuoden välein, toisinaan taas useampi vuosi on jäänyt välistä. Edellisen turnauksen voitti Chile. Copa American menestynein joukkue on ollut Uruguay.

Euroopan liigoja

Euroopassa on runsaasti eri maiden sisäisiä liigoja, jotka pelaavat omaa turnauksiaan. Lisäksi on olemassa Mestareiden liiga eli Champions league, joka on UEFA:n järjestämä turnaus kaikkien Euroopan joukkueiden sarjojen korkeimmin sijoittuneille joukkueille. Siihen osallistuu siis joukkueita monesta eri liigasta.

Valioliiga

Valioliiga eli premier league on Englannin huippujoukkueiden liiga, joka operoi UEFAN alaisuudessa. Siinä on 20 joukkuetta, joista 19 on englantilaisia joukkueita ja 1 walesilainen. Erityisesti 2000-luvulla valioliigassa oli 4 joukkuetta, jotka olivat jatkuvasti parhaita. Nämä joukkueet olivat Arsenal, Liverpool, Manchester United ja Chelsea. Muita valioliigan joukkueita ovat Leicester City, Southampton ja Tottenham.

La liga

La liga on Espanjan liiga, ja se on korkein sarjataso Espanjan jalkapallossa. La ligan menestynein joukkue on Real Madrid, joka on voittanut La ligan jopa 33 kertaa. Muita säännöllisesti pelaavia joukkueita ovat FC Barcelona, Sevilla, Atlético Madrid ja Valencia.

Bundesliga

Saksassa jalkapallon pääsarja on Bundesliga, joka on maailman seuratuin liiga stadionin katsojamäärillä mitattuna. Liigassa pelaa yhteensä 18 joukkuetta. Sen menestynein joukkue on Bayern Munchen, joka on myös tämän hetkinen hallitseva mestari.

Etelä-Amerikan ja Aasian liigoja

Kaikki Etelä-Amerikan liigat toimivat Conmebolin alaisuudessa. Niistä huippuliigoja ovat esimerkiksi Brasilian mestaruusliiga Campeonato Brasileiro serie A ja Chilen Primera División. Aasiassa liigat toimivat Asian Football confederationin AFC:n alaisuudessa ja niissä pelataan muun muassa AFC champions league turnaus, joka vastaa Aasian liigoille Euroopan turnausta.