Koripallon synty

Koripallo on suosittu urheilulaji, jota on harrastettu ympäri maailmaa yli vuosisadan ajan. Koripallon keksi liikunnanopettajana toiminut James Naismith Massachusettsissa vuonna 1891. Hänen pelikeksintönsä ideana oli luoda sisäliikuntalaji, josta pelaajat voivat nauttia ympäri vuoden ja joka tarjoaisi oppilaille terveellistä liikuntaa liikuntatuntien aikana. Kaikkien aikojen ensimmäinen koripallopeli luotiin kahden persikkakorin ja jalkapallon avulla. Yhdysvalloista laji levisi nopeasti ympäri maata ja muualle Eurooppaan.

Ensimmäinen koripallo-ottelu pelattiin 21. joulukuuta 1891 Springfieldissä International YMCA Training Schoolissa (nykyinen Springfield College). James Naismith hahmotteli pelille 13 alkuperäistä sääntöä ja näitä sääntöjä käytetään yhä nykyäänkin modernin koripallopelin perustana. Ajan myötä yhä useammat joukkueet alkoivat pelata koripalloa ja lajista tuli nopeasti suosittu kaikkialla maailmassa.

Koripallovarusteita voi nykypäivänä hankkia itselleen jopa kryptovaluutalla, kuten Ethereumilla. Ether (ETH) on markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurin kryptovaluutta. Lue siitä lisää osoitteesta ethkurssi.fi

Säännöt

Koripallojoukkueet pelaavat toisiaan vastaan tarkoituksenaan kerätä pisteitä heittämällä palloa koriin. Kenttä on jaettu kahteen puolikkaaseen ja kumpikin joukkue käyttää yhtä kenttäpuoliskoa. Eniten pisteitä, eli koreja tiettyyn määräaikaan mennessä heittänyt joukkue voittaa ottelun. Yhteen otteluun kuuluu neljä kymmenen minuutin erää, joiden välissä on erätauot. Ensimmäinen erätauko kestää kaksi minuuttia, toinen 15 minuuttia ja kolmas kaksi minuuttia. Mikäli voittaja ei ole selvillä neljän erän jälkeen, voidaan peliä jatkaa viiden minuutin jatkoerissä siihen asti, kunnes voittaja selviää. Tämä sääntö on kuitenkin ottelukohtainen. Taklaukset ovat koripallossa kiellettyjä, vaikka kyseessä onkin kontaktilaji.

Oikeanlaiset varusteet

Koripallossa oikeanlaiset varusteet ovat tärkeitä ja voivat ratkaista koko pelin. Yleisesti käytettäviä varusteita ovat hyvät ja pitävyydeltään erinomaiset kengät, materiaaliltaan hengittävät shortsit tai housut, hyvin istuva pelipaita, laadukkaat sukat, polvisuojat, rannesuojat sekä tietenkin itse koripallo. Pallon oikea koko määräytyy iän mukaan: nuorten pelaajien tulisi käyttää pienempää palloa ja aikuisten isompaa palloa.

Harjoittelu

Harjoitus tekee mestarin: harjoittele koripallotekniikkaa, kuten heittoja ja pallon käsittelytaitoja. Myös jalkatyöskentelyharjoitteiden säännöllinen suorittaminen voi auttaa kehittämään ketteryyttä. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että kehosi on valmistautunut pelin fyysisiin vaatimuksiin. Tämä tarkoittaa säännöllistä aerobista harjoittelua sekä voimaa ja liikkuvuutta edistävää harjoittelua. Näiden ohella terveellinen ruokavalio on välttämätöntä huippusuorituksen saavuttamiseksi – kun tankkaat hyvin ennen harjoituksia, niiden aikana sekä niiden jälkeen, pysyt virkeänä ja varmistat optimaalisen suorituskyvyn kentällä.